Corry Bosman

Cornelia Bernardina Maria (Corry) Bosman

Elke Nederlander die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt kan daarover zijn of haar verhaal vertellen. Ook mijn tante Corry heeft haar eigen verhaal, dat zij heeft laten vastleggen in het “Witboek van het Katholieke Verzet in Deventer 1940-1945”.

Vanaf 1941 tot aan de bevrijding in 1945 maakte tante Corry –alias Marijke van Brabant Noord- als koerierster deel uit van de zes leden tellende verzetsgroep, die haar oorsprong vond in de katholieke gemeenschap van Deventer.

Behalve tante Corry (Marijke) behoorden tot deze katholieke ondergrondse ook de vroegere Deventer kapelaans Fred Kolkman (ex-Lebuinus parochie) en Johannes Seijger (ex-Vianney-parochie) maar ook Jos van Balen, Jan Brugman en haar vriend Jan van Gennep-Luhrs. De laatste drie zijn gefusilleerd op de laatste Deventer oorlogsdag vanwege het Twentol-drama.

Haar doelen voor het schrijven het witboek zijn meerdere.

Ikzelf denk dat er veel meer leefde bij tante Corry. Als kleine jongen heb ik in de gesprekken bij opa en oma tussen de ooms en tantes veel verdriet gezien en gehoord bij tante Corry. Met name het verdriet van het fusileren van Jan van Gennep-Luhrs heeft een diepe wonden achtergelaten. Daarnaast speelde ook de niet-erkenning voor het gevaarlijke werk door het “echte” verzet of vertegenwoordiging daarvan een grote rol. Dat heeft haar als mens getekend. Deze frustratie kan je in het boekje tussen de regels door lezen. Misschien heeft ze het boekje wel geschreven om het gevoel van haar af te schrijven maar bovenal als kroon op haar verzetswerk, en dat wil ze aan iedereen laten weten…

Tante Corry kreeg op 28 januari 1982 (eindelijk!) de waardering door het toekennen van het Verzetsherdenkingskruis en het verzetspensioen via de Stichting ’40-’45.

Bron: “Witboek van het Katholieke Verzet in Deventer 1940-1945”.
Uitgeverij: Kuipers B.V. – Beekbergen.